foto’s: Casper van Aggelen

Bromtol

Datum: 1999                                                Opdrachtgever: (beton)firma Martens                                      Locatie: Weststadweg

Piet Hohmann maakte deze 9 meter hoge Bromtol in opdracht van de betonfirma ‘Martens Beton’

Eigenlijk heeft kunstenaar Piet Hohmann zelf ook geen idee waarom hij een gigantische bromtol maakt of een enorme fiets, vertelt hij in een interview met BN DeStem. ‘Het valt altijd maar toevallig in elkaar. Ik heb geen boodschap.’

‘Als mensen ernaar vragen, vertelt hij altijd dat hij vroeger elk jaar een nieuwe tol kreeg van zijn oom – dat het zo begonnen is. “Dan heb ik er ook een verhaal bij over hoe het draaien van een tol past bij een rotonde waar hij op staat. En dat het zoemen van een bromtol aansluit bij het geluid van het verkeer. Klopt ook wel, hoor. Maar die verhalen komen altijd pas als iets af is. Als ik ergens aan werk, heb ik zelf ook geen idee waarom ik het maak.”

Als mensen ernaar vragen, vertelt hij altijd dat hij vroeger elk jaar een nieuwe tol kreeg van zijn oom – dat het zo begonnen is. “Dan heb ik er ook een verhaal bij over hoe het draaien van een tol past bij een rotonde waar hij op staat. En dat het zoemen van een bromtol aansluit bij het geluid van het verkeer. Klopt ook wel, hoor. Maar die verhalen komen altijd pas als iets af is. Als ik ergens aan werk, heb ik zelf ook geen idee waarom ik het maak.”

“Als ik aan het werk ben, denk ik nooit aan wat mensen zullen denken als ze het eindresultaat zien. Ik ben bezig, er ontstaat iets en het verhaal komt later vanzelf. Waarom dat verhaal dan tóch nodig is… tja. Uiteindelijk hoop je wel dat mensen het leuk vinden, wat je gemaakt hebt. Misschien dat dat makkelijker is als je er een mooi verhaal aan vast hangt.”

Meer Bromtol/ Publicaties: BN De Stem, Omroep Brabant, Brabantse straatkunstprijs